Persatuan Pengguna Pulau Pinang

Memberi suara kepada masyarakat...sejak 1970

HENTIKAN AKTIVITI PEMBALAKAN DI BUKIT PERANGIN - SAM

Kawasan sawah berdekatan Bukit  Perangin mungkin terjejas jika kegiatan pembalakan tidak dihentikan.

Sahabat Alam Malaysia (SAM) menggesa kerajaan Kedah mengambil tindakan menghentikan segera aktiviti pembalakan di Bukit Perangin daerah Kubang Pasu kerana ia mengancam alam sekitar dan menjejaskan kehidupan penduduk-penduduk yang tinggal berhampiran kawasan tersebut.

Selain mencemarkan air sungai kegunaan harian lebih 400 penduduk di sini, para petani yang mengerjakan sawah di kawasan itu juga turut terjejas. Antara kampung-kampung yang terlibat dengan masalah ini ialah Kampung Wang Perah, Kampung Bukit dan Kampung Kubang Betong.

UMUM HASIL SIASATAN PUNCA PENCEMARAN SUNGAI DAN TASIK DI PAHANG: SAM

Keadaan Tasik Chini yang telah tercemar.

Sahabat Alam Malaysia (SAM) menggesa Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar mengumumkan hasil siasatan oleh Jabatan Alam Sekitar (JAS) negeri Pahang mengenai punca pencemaran Sungai Pahang, Sungai Temerloh, Tasik Chini dan Tasik Mentiga di negeri ini dengan segera.

Pendedahan mengenai masalah ini perlu dilakukan kerana kejadian tersebut semakin serius mengancam kualiti air, sumber perikanan dan berbagai spesies tumbuhan di dalam sungai dan tasik berkenaan.

Hentikan Misi – Tenaga Nuklear BUKAN Pilihan!

Malaysian Coalition Against Nuclear (MyCAN), suatu gabungan menentang tenaga nuklear di Malaysia, terkejut bahawa Kerajaan Malaysia bertekad untuk maju ke arah tenaga nuklear dengan siapnya misi Kajian Infrastruktur Nuklear Bersepadu (Integrated Nuclear Infrastructure Review - INIR) untuk Fasa 1 'kesediaan' yang telah dijalankan oleh Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (International Atomic Energy Agency - IAEA) pada Oktober lepas.

Apabila menerima laporan akhir misi daripada IAEA pada 8 Mac, di sampingan acara Persidangan Tahunan ke-lapan Nuclear Power Asia, yang diadakan di Kuala Lumpur, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nancy Shukri mengisytiharkan bahawa Malaysia adalah 'bersedia sepenuhnya' untuk membuat keputusan tentang penggunaan penjanaan kuasa nuklear.

SAM GESA AKTIVITI PEMBALAKAN DAN PERLOMBONGAN DI PAHANG DIHENTIKAN

Masalah Pencemaran Sungai Pahang, Tasik Chini dan Tasik Mentiga

Aktiviti pembalakan menjejaskan kawasan tadahan air dan kehidupan penduduk.

Aktiviti perlombongan berhampiran Tasik Chini.

Sahabat Alam Malaysia (SAM) menggesa kerajaan Pahang menghentikan aktiviti pembalakan dan perlombongan di negeri ini bagi mengawal masalah pencemaran Sungai Pahang, Tasik Chini dan Tasik Mentiga di daerah Pekan yang semakin teruk terancam sekarang. Masalah yang berlarutan sejak lebih 20 tahun yang lalu itu bukan sahaja melibatkan kawasan tadahan air dan sumber bekalan tersebut untuk lebih 10,000 peneroka Felda Chini dan penduduk sekitarnya, tetapi juga kehidupan 900 orang Orang Asli di daerah berkenaan yang terjejas mata pencarian mereka.

Dalam tinjauan yang dibuat SAM mendapati keadaan air sungai dan tasik di sini berlumpur dan berkelodak telah menyebabkan hidupan di dalamnya terancam dan rumpai air mati. Berikutan itu beberapa jenis ikan yang menjadi sumber pendapatan penduduk tempatan terutama masyarakat Orang Asli di lima buah kampung di daerah ini terancam pembiakannya dan semakin pupus.

SAM KESAL SUNGAI DI SUNGAI PETANI SEMAKIN TERUK TERCEMAR

Keadaan pencemaran sungai yang  berlaku di Sungai Petani, Kedah.

Sahabat Alam Malaysia (SAM) menggesa Majlis Perbandaran Sungai Petani (MPSPK), Jabatan Alam Sekitar (JAS) dan Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) mengambil tindakan segera bagi mengatasi masalah pencemaran sungai di Sungai Petani yang semakin teruk ketika ini.

Pencemaran yang berlarutan sejak lebih 10 tahun yang lalu itu bukan saja menyebabkan sungai tersebut dipenuhi sampah sarap dan berbagai bahan buangan tetapi juga airnya menjadi hitam pekat serta berbau busuk.

SAM SOKONG TAMAN NEGERI PULAU SEMBILAN DI PERAK DITUTUP

Sahabat Alam Malaysia (SAM) menyokong tindakan penutupan Taman Negeri Pulau Sembilan di daerah Bagan Datuk Perak oleh kerajaan negeri ini kepada semua aktiviti pelancongan berikutan keindahan alam semulajadinya yang kini terancam akibat aktiviti komersial.

Mengulas titah Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah mengenai perkara itu di akhbar tempatan hari ini ( Utusan Malaysia : 5 April 2017 ), SAM berpendapat tindakan sedemikian adalah wajar demi melindungi ekosistem dan biodiversiti di kawasan berkenaan dari mengalami kemusnahan.

Kempen Hidup Secara Sederhana

Slaid

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt