Persatuan Pengguna Pulau Pinang

Memberi suara kepada masyarakat...sejak 1970

PENCEMARAN SISA BUANGAN DI KUALA SUNGAI PINANG KIAN MEREBAK : SAM

Sisa Buangan Dari Kolam Ternakan  Udang yang dibuang ke dalam Parit di Balik Pulau, Pulau Pinang.

Sahabat Alam Malaysia (SAM) menggesa kerajaan Pulau Pinang dan pihak berkuasa berkenaan agar memberi perhatian serius dan mengambil tindakan berkesan bagi mengatasi pencemaran sisa kumbahan domestik dan sisa buangan dari kolam ternakan udang yang kian merebak di Kuala Sungai Pinang, Balik Pulau ketika ini.

Masalah yang berlarutan sejak lebih 10 tahun yang lalu itu melibatkan sistem perparitan, pantai dan laut di kawasan berkenaan menyebabkan 5,000 penduduk dan nelayan di sini terjejas kehidupan harian mereka akibat bau busuk dan kekurangan hasil tangkapan.

 

Definisi FAO Mesti Iktiraf Bahawa Ladang Bukan Hutan

Pada Hari Perhutanan Sedunia 21 Mac ini, 200 pertubuhan mengingatkan Pertubuhan Makanan dan Pertanian Sedunia (Food and Agriculture Organisation - FAO) bahawa definisi hutannya sejak 1948 mengelirukan dan mestilah ditukar. Definisinya membolehkan industri perladangan menyembunyikan kesan buruk ekologi dan sosial daripada perladangan pokok monokultur berskala besar di sebalik imej hutan yang positif.

Anggap Spesies Ikan Asing Sama Seperti Tumpahan Minyak

Sahabat Alam Malaysia (SAM) amat terkejut dengan laporan berita akhbar berbahasa Malaysia, mengenai kerosakan kepada alam sekitar dengan pencerobohan spesies ikan asing, dalam kes ini ikan keli Afrika (Clarias gariepinus) ke dalam sungai dan ekosistem kita.

Spesies asing yang memasuki biologi di mana mereka tidak pernah wujud sebelum ini boleh menjadi sukar untuk mengawal dan meramalkannya, yang boleh menyebabkan kesan bencana ekonomi, tetapi pihak berkuasa tidak melihat seperti itu. Salah satu bahaya besar ialah sesetengah spesies asing ini boleh menghasilkan sinergi dengan makhluk asing lain, dengan kesan bencana. Semakin banyak penceroboh berkumpul dalam ekosistem, ia boleh dijangkakan bahawa ia akan lebih merosakkan.

SUNGAI DI BAYAN LEPAS TERUK TERCEMAR

Beginilah Keadaan Pencemaran Sungai Nipah.

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menggesa Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) dan Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) mengambil tindakan segera bagi mengatasi masalah pencemaran Sungai Keluang dan Sungai Nipah dekat Bayan Lepas yang serius berlaku ketika ini.

Kejadian yang berlarutan sejak lebih 10 tahun yang lalu itu bukan sahaja menyebabkan air kedua-dua sungai berkenaan menjadi hitam pekat dan berlumpur tetapi juga kelihatan kotor serta jijik di samping menimbulkan bau busuk yang meloyakan.

Projek Tanpa Kelulusan EIA Ancam Paya Laut dan Kehidupan Nelayan: SAM GESA AKTIVITI TAMBAK LAUT DI KUALA KEDAH DIHENTIKAN SEGERA

Projek Tambak Laut di Kuala Kedah.

Sahabat Alam Malaysia (SAM) menggesa Jabatan Alam Sekitar (JAS) mengambil tindakan segera menghentikan projek tambak laut berhampiran Kampung Tepi Laut dekat Kuala Kedah kerana ia tidak mematuhi peraturan yang ditetapkan serta memusnahkan hutan paya laut dan mengancam sumber pendapatan nelayan pantai di kawasan itu.

SAM Menyokong Perlindungan Hutan Simpan Ulu Muda

Paras air Empangan Pedu rendah pada bulan Ogos 2016.

Sahabat Alam Malaysia (SAM) menyokong gesaan Perbadanan Bekalan Air Pulau Pinang Sdn. Bhd. (PBAPP) untuk segera melarang pembalakan di Hutan Simpan Ulu Muda dan mewartakan hutan simpan ini sebagai hutan tadahan air.

Kempen Hidup Secara Sederhana

Slaid

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt