Persatuan Pengguna Pulau Pinang

Memberi suara kepada masyarakat...sejak 1970

200 NELAYAN PANTAI TELUK BAHANG DIANCAM PENCEMARAN SISA LUMPUR: SAM

 

Jeti nelayan pantai Teluk Bahang, Pulau Pinang - Nelayan menunjukkan pukat yang rosak diancam lumpur.

 

Sahabat Alam Malaysia (SAM) menggesa kerajaan Pulau Pinang,Jabatan Alam Sekitar (JAS) dan Jabatan Laut menjalankan siasatan dan mengambil tindakan segera bagi mengatasi pencemaran sisa lumpur di perairan Teluk Bahang ketika ini.

 

Masalah yang berlarutan sejak lebih setahun yang lalu itu kini semakin kerap berlaku serta mengancam kehidupan lebih 200 nelayan pantai di kawasan berkenaan.

 

SAM Gesa Tindakan Segera Terhadap Syarikat Bertanggungjawab Terhadap Pencemaran Toksik Di Sungai Kim Kim, Johor

Sahabat Alam Malaysia (SAM) menggesa Jabatan Alam Sekitar (JAS) dan Kerajaan Negeri Johor mengambil tindakan tegas terhadap pelaku yang membuang bahan kimia ke dalam Sungai Kim Kim, Pasir Gudang yang berlaku sejak 7 Mac, yang telah menjejaskan kesihatan hampir 500 orang terutamanya pelajar sekolah sepanjang sungai itu.

Lebih seminggu telah berlalu sejak tragedi pembuangan haram sisa bahan kimia ke dalam Sungai Kim Kim.  SAM berpandangan tindakan segera diperlukan untuk mengesan dan mendakwa pelaku terhadap apa yang dianggap sebagai jenayah alam sekitar yang serius.

SAM KESAL DAN BIMBANG KEJADIAN PENCEMARAN SUNGAI KIM KIM

Sahabat Alam Malaysia (SAM) menggesa kerajaan Johor dan Jabatan Alam Sekitar (JAS) mengambil tindakan tegas ke atas pihak yang membuang sisa kimia ke dalam Sungai Kim Kim dekat Pasir Gudang di sini sehingga mengancam kesihatan para pelajar dan pekerja kantin sekolah di kawasan itu kelmarin.

Dalam kejadian ini dilaporkan sejumlah 35 mangsa mengalami sesak nafas, muntah dan pengsan setelah terhidu bahan kimia dipercayai jenis metana yang dibuang ke dalam sungai tersebut.

Selangor Perlu Tingkatkan Komitmen dan Iltizam Lindungi Kawasan Berhutan

Walaupun tampuk pentadbiran negara telah berubah dan lebih dikenali sebagai ‘Malaysia Baharu’ tetapi tadbir urus terhadap sumber hutan khususnya Hutan Simpanan Kekal (HSK) masih mengecewa dan membimbangkan.

Sahabat Alam Malaysia (SAM) mengharapkan apabila perubahan yang menyeluruh pada sistem, corak dan dasar pentadbiran ‘Malaysia Baharu’, tadbir urus sumber hutan khususnya HSK turut berubah tetapi jangkaan tersebut adalah meleset.

Sokongan terhadap gesaan Majlis Peguam Malaysia agar kerajaan melindungi tanah hak adat Orang Asli

SAM ingin menyatakan sokongan kami terhadap kenyataan Majlis Peguam Malaysia bertarikh Februari 26, agar kerajaan persekutuan dan negeri mengambil kesemua tindakan yang perlu untuk melindungi hak tanah adat Orang Asli.

Kenyataan ini menunjukkan betapa perlunya para pembuat dasar kita untuk melihat undang-undang secara menyeluruh. Undang-undang itu bukan hanya meliputi undang-undang tergubal, ia juga termasuk common law, adat atau kelaziman yang mempunyai kuatkuasa undang-undang dan keputusan mahkamah. Malah, tugas fidusiari kerajaan untuk melindungi hak tanah adat juga merupakan undang-undang yang telahtermaktub. Oleh itu, kepatuhan terhadap undang-undang tergubal tidak melepaskan kerajaan dari tanggungjawabnyauntuk menyelidiki dengan secukupnya, tentang kemungkinan wujudnya sebarangpertindihanperundangan dengan hak common law komuniti Orang Asli.

Hentikan Penambakan Laut!

SAM melancarkan laporan “Kesan-Kesan Penambakan Laut di Malaysia”

Sahabat Alam Malaysia (SAM) menggesa Kerajaan Malaysia untuk membatalkan semua cadangan projek penambakan laut di Malaysia.  Gesaan ini adalah berdasarkan kepada kajian dan hasil tinjauan SAM yang mendapati masyarakat persisiran pantai dan eksosistem laut adalah terjejas akibat projek penambakan laut.  Projek penambakan juga menjejas hak dan sumber pendapatan nelayan.

Terbitan baru SAM bertajuk “Kesan-Kesan Penambakan Laut di Malaysia” membutirkan kesan-kesan ke atas biologi, sosio-ekonomi, fizikal, sosio-kebudayaan dan lain-lain impak penambakan, dengan menengahkan beberapa kes di Malaysia. Kajian SAM mendapati bahawa pembangunan di persisiran pantai dan projek tambakan telah merompak penggunaan serta akses nelayan dan komuniti kepada sumber persisiran pantai dan laut.

Kempen Hidup Secara Sederhana

Slaid

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt