Persatuan Pengguna Pulau Pinang

Memberi suara kepada masyarakat...sejak 1970

SAM Sokong Langkah Kerajaan Persekutuan Saman Kerajaan Kelantan

Sahabat Alam Malaysia (SAM) mengalu-alukan saman sivil yang pertama kali dikemukakan oleh Kerajaan Persekutuan terhadap Kerajaan Kelantan. SAM memuji kesungguhan dan keikhlasan kerajaan dalam mengiktiraf, menghormati dan menegakkan hak Orang Asli di negara ini seperti mana yang termaktub dalam Perlembagaan.

Sejak sekian lama komuniti penduduk asal, komuniti di negara ini yang paling terpinggir telah berjuang untuk menyuarakan hak mereka agar didengari dan diiktiraf melalui pelbagai cara. Dengan saman ini, kami berharap Kerajaan akan mula melihat terhadap pembaharuan semua undang-undang dan dasar sewaktu rejim lama yang kurang menghormati dan mengiktiraf hak adat penduduk asal.

Longkang di Batu Maung dicemari sisa buangan – SAM

Sisa buangan yang terdapat di dalam longkang di Batu Maung, Pulau Pinang.

Sahabat Alam Malaysia (SAM) menggesa Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP),Jabatan Alam Sekitar (JAS) dan Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) menyiasat serta mengambil tindakan segera bagi mengatasi masalah pencemaran sisa buangan di dalam longkang dekat Batu Maung di sini.

Dalam tinjauan yang dibuat SAM mendapati keadaan di kawasan itu amat menjijikan serta bau busuk. Longkang di sini bukan saja di penuhi berbagai sisa buangan termasuk plastik malah air di dalamnya juga berwarna hitam pekat dan berbuih.

Adakah Taiping Memenuhi Kriteria Bandar Mampan?

Kawasan pembangunan di lereng bukit berhampiran taman perumahan.

Sahabat Alam Malaysia (SAM) mempersoal 'Green Destinations' menilai dan mengiktiraf Taiping sebagai Antara 100 Destinasi Mampan 2018.

Berdasarkan kepada tinjauan SAM baru-baru ini di sekitar bandar Taiping, didapati perlaksanaan beberapa kegiatan pembangunan tidak mesra alam dan mampan terutama pembangunan di lereng yang berkecerunan 25°.

CAP Menggesa Perundangan Melarang Insinerasi Sisa

Kerajaan Malaysia harus menggubal perundangan untuk melarang dan mengharamkan semua bentuk insinerasi sisa untuk menghindari pembinaan insinerator, pendorong dan penjual insinerator dari Malaysia. Sebaliknya, kita perlukan dasar dan tindakan ke arah Sisa Sifar dan program pengurangan sisa.

Pada masa kini, insinerator yang paling digalak secara agresif ialah fasiliti “sisa-ke-tenaga” atau waste-to-energy (WTE).  Minggu lalu telah diumumkan bahawa dua loji WTE akan dibina di Selangor iaitu di tapak pelupusan Jeram, Kuala Selangor dan Tanjung Dua Belas di Kuala Langat.  Komuniti di Bukit Payong, Johor yang membantah projek tapak pelupusan di situ juga bimbang bahawa loji WTE akan dibina di kawasan tersebut sebagai alternatif.

500 PENDUDUK JENIANG DIANCAM BANJIR KILAT: CAP

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menggesa Kerajaan negeri Kedah dan Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) menyiasat dan mengambil tindakan segera bagi mengatasi masalah banjir kilat  yang di hadapi oleh lebih 500 penduduk di daerah Kuala Muda dekat Jeniang di sini.

Masalah yang melibatkan Kampung Batu 8, 9 dan 10 itu telah berlaku sejak 2014 namun hingga sekarang tidak ada tindakan yang diambil oleh mana-mana pihak bagi mengatasinya.

Kerajaan perlu teguh dengan pendirian meminta Lynas menghantar keluar bahan buangan radioaktif dan berbahaya.

Sahabat Alam Malaysia (SAM) dan Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menyokong keputusan kerajaan untuk meminta Lynas Malaysia Sdn. Bhd. memindah keluar dan melupuskan 451,464 tan metrik sisa radioaktif yang terkumpul.

Pada pandangan kami, sisa radioaktif itu perlu dieksport oleh Lynas ke Australia kerana bahan mentah yang diproses menjadi nadir bumi itu berasal dari Australia.

Kempen Hidup Secara Sederhana

Slaid

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt