Persatuan Pengguna Pulau Pinang

Memberi suara kepada masyarakat...sejak 1970

CAP KESAL PUNCA BANJIR LUMPUR DI BAYAN BARU BELUM DITANGANI

Beginilah kesan banjir yang berlaku di Bayan Baru.

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) kesal punca kejadian banjir lumpur yang kerap berlaku di kawasan Bayan Baru masih belum ditangani dengan berkesan oleh kerajaan negeri ini.

Walau pun masalah tersebut telah beberapa kali disuarakan oleh CAP sejak 10 tahun yang lalu namun ia masih berlaku hingga sekarang dan menjejaskan aktiviti penduduk-penduduk di kawasan berkenaan dan para pengguna jalan di sini setiap kali kejadian itu berlaku.

CAP KESAL KEADAAN PANTAI TANJUNG DAWAI TERBIAR

Beginilah keadaan pencemaran sampah sarap di sepanjang pantai Tanjung Dawai, Kedah.

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menggesa kerajaan Kedah dan Majlis Perbandaran Sungai Petani (MPSPK) mengambil tindakan segera bagi mengatasi masalah pencemaran sampah dan ancaman hakisan yang berlaku di kawasan pantai Tanjung Dawai ketika ini.

Masalah yang sudah lama berlaku itu telah menyebabkan pantai sepanjang hampir 2km di sini kelihatan kotor dan mengalami tanah runtuh yang semakin serius.

Dalam tinjauan yang dibuat CAP mendapati selain sampah sarap yang terdampar di kawasan pantai tersebut berbagai bahan buangan plastik termasuk sisa kayu dan ranting pokok turut mencemarkan tempat ini.

Sokongan untuk Rayuan oleh Penduduk Sungai Ara Terhadap Projek Sunway Hills di Kawasan Lereng Bukit

Beberapa Pertubuhan dan Persatuan Penduduk bersatu dalam memberikan sokongan dan perpaduan untuk penduduk Sungai Ara yang merayu terhadap keputusan oleh Mahkamah Tinggi Pulau Pinang yang dibuat pada 29 Mei 2017.

Mahkamah Tinggi telah membuat keputusan yang memihak kepada Sunway City dan menolak keputusan Lembaga Rayuan Pulau Pinang yang membuat keputusan memihak kepada penduduk dalam tidak memberikan kebenaran perancangan bagi projek Sunway Hills.

Tanah Runtuh di Paya Terubong Menunjukkan Betapa Perlunya Perlindungan Bukit

Tanah runtuh di Paya Terubong.

Kami, mewakili penduduk daripada beberapa kawasan perumahan di Pulau Pinang, ingin menyuarakan kebimbangan berhubung kejadian tanah runtuh di kawasan cerun bukit berdekatan Lebuh Rambai 13, di Paya Terubong, Pulau Pinang yang berlaku pada pagi Jumaat, 14 Julai 2017.

Tanah runtuh itu berlaku ekoran hujan lebat yang turun pada pagi Jumaat. Agak bernasib baik kali ini kerana tidak berlaku sebarang kematian.

Cadangan Projek Tiga Jalan Utama di Pulau Pinang: BUKAN PENYELESAIAN KEPADA MASALAH LALU LINTAS

Ramai penduduk Pulau Pinang tidak menyedari bahawa Laporan Penilaian Kesan Kepada Alam Sekeliling (EIA) bagi cadangan projek tiga jalan utama di Pulau Pinang telah dipamerkan untuk ulasan awam sejak 19 Jun 2017.

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) dan Sahabat Alam Malaysia (SAM) telah menulis surat kepada Jabatan Alam Sekitar (JAS) untuk meminta lanjutan masa bagi mengemukakan ulasan bertulis (yang akan berakhir pada 19 Julai 2017). Kami masih menanti maklum balas.

SAM GESA AKTIVITI KUARI DI BUKIT SEKILAU DIHENTIKAN SEGERA

Sahabat Alam Malaysia (SAM) menggesa kerajaan Pahang mengambil tindakan menghentikan segera aktiviti kuari di Bukit Sekilau dekat Kuantan di sini kerana ia mengancam alam sekitar dan menjejaskan kehidupan penduduk berhampiran.

Masalah yang berlarutan hampir dua tahun yang lalu itu dibimbangi mencetuskan ancaman yang lebih buruk dan berlaku kejadian yang tidak di ingin jika langkah sedemikian tidak diambil oleh kerajaan negeri ini.

Kempen Hidup Secara Sederhana

Slaid

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt