Persatuan Pengguna Pulau Pinang

Memberi suara kepada masyarakat...sejak 1970

PAKEJ INSURANS MELALUI TELEMARKETING

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) ingin mengemukakan kepada orang ramai mengenai isu polisi insurans melalui telemarketing.

Berdasarkan kepada aduan yang diterima oleh pihak kami, kami mendapati ramai pengguna terperangkap dalam perangkap tanpa mengetahui membeli polisi insurans yang dipromosikan melalui telemarketing.

Pengguna perlukan skim insurans motor liabiliti tanpa kesalahan

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) mengalu-alukan pengumuman oleh Bank Negara Malaysia (BNM) yang akan berunding dengan semua pihak yang berkaitan pada bulan depan sebelum mengemukakan cadangan skim kematian dan kecederaan pihak ketiga.

Pada Ogos 2007, Pejabat Peguam Negara mengemukakan kertas cadangan awal untuk memperkenalkan Skim Liabiliti Tanpa Kesalahan (NFL). Terdapat perbincangan intensif dengan semua pihak yang berminat termasuk BNM akan keperluan untuk skim NFL.

Liabiliti tanpa kesalahan adalah skim yang lebih baik

Kerajaan telah menolak cadangan Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) bagi skim Liabiliti Tanpa Kesalahan (NFL) bagi mangsa kemalangan jalan raya dan sebagai ganti memutuskan untuk mengekalkan sistem masa kini dengan beberapa perubahan.

Perlindungan kenderaan pihak ketiga yang baru akan dilaksanakan awal tahun depan, juga sistem liabiliti berasaskan kesalahan (FBL). Mangsa kemalangan akan rugi dengan penolakan skim NFL.

Kempen Hidup Secara Sederhana

Slaid

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt