Persatuan Pengguna Pulau Pinang

Memberi suara kepada masyarakat...sejak 1970

Skandal Koperasi

Faedah 24% bagi Pinjaman Koperasi

Ahli-ahli koperasi mungkin mendapatinya mudah untuk mendapatkan pinjaman tetapi pinjaman ini mungkin amat mahal. Bagi seorang ahli koperasi, kadar faedah adalah setinggi 24% setahun.

Insurans Tanpa Kesalahan

KEBAIKAN Skim Liabiliti Tanpa Kesalahan

• Orang ramai mendapat manfaat daripada kos pengurusan yang rendah.

• Perlindungan penuh bagi semua termasuk mangsa langgar lari.

• Pampasan segera kepada mangsa kemalangan.

• Rawatan perubatan segera kerana NFL menjamin bayaran hospital.

• Kes mahkamah berkurang, kecekapan mahkamah meningkat dan wang rakyat dapat dijimatkan.

• Tiada bayaran guaman.

• Polis boleh menumpukan perhatian kepada jenayah kerana tidak lagi dibebani dengan kes kemalangan.

Jangan Lepaskan Nyamuk GM

Kami merasa amat bimbang berhubung laporan The Star, 17 Januari 2012, ‘GM mozzies in populated areas’. Cadangan Kementerian Kesihatan untuk melepaskan nyamuk ubah suai genetik (GM) di kawasan berpenduduk menimbulkan lebih banyak persoalan dan kebimbangan berbanding pelepasan yang menjadi kontroversi di kawasan yang tidak didiami yang dilakukan pada Disember 2010, memandangkan manusia akan terjejas secara langsung oleh sebarang kesan sampingan nyamuk GM.

Gula dan Kanser

Gula memberi makan kepada kanser. Keghairahan tisu berkanser untuk mendapatkan gula (glukosa) sudah diketahui. Satu kajian yang memantau diet 80,000 wanita dan lelaki yang sihat dari 1997 – 2005 mendapati risiko mengembangkan kanser pankreas ada kaitannya dengan jumlah gula di dalam diet. Seramai 131 subjek kajian itu akhirnya mengembangkan kanser pankreas. Golongan yang paling berisiko ialah mereka yang kerap minum minuman bersirap atau  bergas.

Sejarah Skandal

1. ANGKASA: Dakwaan Penipuan di Koperasi Penaung

Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia (ANGKASA) bermula pada 1977 sebagai penaung koperasi di negara ini.

Tetapi ada sesuatu yang tidak kena. Bekas Presiden, Profesor Diraja Ungku Aziz menyuarakan kekecewaannya terhadap siasatan SKM berhubung dakwaan penyelewengan dana yang masih belum diselesaikan sehingga Januari 2009.

Perjelaskan kekeliruan

Kementerian Kewangan dan Bank Negara Malaysia perlu memberikan penjelasan mengenai laporan-laporan yang bercanggah mengenai Faedah Kecederaan Tubuh dan Kematian Pihak Ketiga (TPBID) yang dicadangkan dan akan menggantikan Insurans Kenderaan Pihak Ketiga.

Kempen Hidup Secara Sederhana

Slaid

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt